Apr 16, 2014

AQ YUNUS:26


Apr 8, 2014

IMPORTANT PLACES MERCY VIP 14


Important Places/Venue During
MERCY VIP’14 Programme

Assalamualaikum wbt and hello guys!
Here are the lists of important places that we are going to use along the programme.

Event 1st Day
Centrum Dydaktyczno Kongresowe (CDK) Wydzial Lekarski UJ – CM
  • Swietego Lazarza 16, 31-530 Krakow

Event 2nd Day
Hotel Europejski
  • Lubicz, 30-962, Krakow

Ladies Hostel
One World Hostel& Hostel Zodiakus
  • Ul. Westerplatte 8, 31-033, Krakow

Gentlemen Hostel
Cracow Hostel,


  • 18 Rynek Glowny, The Main Market Square, 31-008 Krakow


How can we get to these places?

Don’t worry because on the day of programme, you can ask any of the AJK or person in charge about the direction or in case if you want to go there by yourself you have these options :


1.     Print out the map and refer to it

2.     Use this application (jakdojade)


3.     Use google maps with the help of GPS
Just type the address of your destination and google maps will show you the way ;)

For more information, please look for the blog post about transportation guide (will come out soon insyaAllah). So stay tuned with us.











Apr 7, 2014

LET'S BE A VOLUNTEER ^^


Apr 6, 2014

TENTATIF MERCY VIP 14

TENTATIVE



Salam and dzien dobry everyone!

 In less than 2 weeks, we are going to have MERCY VIP’14 *Heart palpitating* I bet everyone was looking forward to it. Basically, this is the tentative for the programme. Hopefully, with this information you guys will be able to make your own preparation and planning smoothly. See you there soon!



*Reminder for participants who will be taking train from Warsaw, you are extremely encouraged to be at the train station around 5.30 AM since the train will depart at  6.05 AM. Make sure that you can be on time if you don’t want to miss it, sorry for any inconvenience.



SATURDAY 19/4/2014


0930 : Arrive in Krakow (for those who are taking train from Warsaw)
1000 : Registration
1030 : Programme start!
1930 : End of Programme for Day 1




SUNDAY 20/4/2014


0830 : Continuation of programme
0900 : Workshop and outdoor activities
1400 : Closing ceremony
1600 : End of programme




RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bismillahirrahmanirrahim.

Allah berfirman dalam surah Al-Ma’idah,ayat 88 :  

“Dan makanlah makanan yang halal lagi baik daripada apa yang telah Allah rezekikan kepadamu,dan bertakwalah kepada Allah yang kamu beriman denganNya.”

Setelah sekian lama memikirkan resepi yang sesuai dan menarik untuk dikongsikan, insyaAllah kali ini saya ingin berkongsi resepi Snow Cheese Cake.Idea untuk berkongsi resepi Snow Cheese Cake ini muncul setelah kawan saya mencuba resepi ini.Dan ternyata hasilnya sangat sedap dan memuaskan.Dan bagi penggemar tegar cheese cake,bolehlah mencuba resepi ini.


RESEPI SNOW CHEESE CAKE
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com & salamisimon1.blogspot.com



Bahan-bahan


Untuk Kek:
·                     4 keping slice cheese
·                     170ml susu segar
·                     70g butter 
·                     80g gula halus
·                     80g tepung gandum ayak
·                     4 biji telur
·                     1sudu kecil esen vanilla

Untuk Topping
·                     250g cream cheese
·                     1/2 tin susu pekat 
·                     1/2 ketul keju cheddar kraf 

Bahan-bahan untuk Cream Cheese Filling:

500 gram cream cheese
150 gram gula icing
1/4 sudu teh garam halus
100 gram UHT Whipping Cream - diputar

Cara untuk Cream Cheese Filling:

1. Putar cream cheese bersama gula icing & garam hingga licin.
2. Masukkan whipping cream yang telah diputar dan gaul sehingga rata.

Cara-cara

·Untuk kek-siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (Tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.

·Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk  (terbalikkan tak jatuh).

·Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 

·Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan  whisk.

·Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.

·Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur.Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati.(jangan over, adunan agak ringan dan pekat)

·Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dengan baking paper)

·Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. 

·Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dari oven.

·Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.Sapukan Cream Cheese Filling di permukaan lapisan pertama.

·Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.Boleh juga gunakan Cream Cheese Filling sebagai topping.

Rasulullah Saw berkata kepada Umar bin Abi Salamah, “Wahai anak, ucapkanlah Bismillah dan makanlah dengan tangan kananmu, dan makanlah dari apa yang ada di hadapanmu”. (HR. Bukhari).

Selamat mencuba =)

Penulis,
Mya.
Medical University of Warsaw


Crocodile Slap





Semenjak dua tiga menjak ini, negara kita dikejutkan dengan bermacam-macam berita yang sensasi dan telah menarik perhatian seluruh warga dunia.Semestinya,berita misteri kehilangan pesawat MH370 benar-benar menjadi tanda tanya bagi semua orang, sama ada seorang pelajar mahupun seorang saintis. Masing-masing menggaru kepala, tertanya-tanya di manakah sebenarnya pesawat tersebut berada pada waktu ini.

Pada masa yang sama, timbul berbagai-bagai teori konspirasi yang tercetus hasil pemikiran pihak-pihak tertentu. Dengan kepantasan teknologi yang ada, maka tersebarlah teori tersebut dalam masa beberapa detik sahaja.Dan perkara ini, mengakibatkan kecelaruan maklumat dalam kalangan semua pembaca yang mengikuti perkembangan pesawat MH370.

‘Bendera merah atau bendera palsu?’‘Di Laut China Selatan atau Lautan India?’‘Is it a hijack or an accident?’

Maka, muncul pula pihak-pihak yang menawarkan diri untuk membantu dalam misi pencarian pesawat tersebut.Tidak kurang yang ingin membantu dengan menggunakan buah kelapa, tikar dan bubu.Katanya, Raja Bomoh Satu Malaysia.

*Peluh besar*

Namun, apa yang menjadi tanda tanya, apakah dengan insiden ini, kita hanya akan melihat dan menyelidik pada luarannya sahaja?

‘Acane eh, kapal terbang punya la besar boleh lesap terus dari radar?Impossibruuuu!’‘Aik, bukan ke kita dah ada kemajuan dan kemodenan teknologi, takkan kapal terbang yang besar gedabak tu pun tak boleh nak cari?Adoyaiii..’‘Eh, pelik pulak, kalau dah dikatakan lesap, macam mana ada panggilan yang dibuat kepada penumpang boleh berdering?’

Ya, besar kemungkinan salah satu pertanyaan di atas pernah terlintas di benak kepala kita, tetapi pada masa yang sama, pernah tak kita terfikir :

‘Eh, ajaib sungguh!Camne la agaknya jantung kita boleh ber’lub dub’ sepanjang hari?Kita tak suruh pun dia berdegup.Involuntary action katanya.’‘Hmm, aku tertanya-tanya.Kat mana la sebenarnya jiwa kita ye?Yelah, yang selamani kita duk berfikir, beremosi..kat mana dia sebenarnya?!’

“Apa yang di langit dan di bumi bertasbih kepada Allah.Dialah yang Maha Perkasa, Maha Bijaksana.Milik Nya-lah kerajaan langit dan bumi, Dia menghidupkan dan mematikan dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu.Dialah yang Awal, Yang Akhir, Yang Zahir dan Yang Batin,

 ''dan Dia Maha Mengetahui segala sesuatu” -[Al Hadid : 1-3]

Ya, Allah jualah yang mengetahui rahsia disebalik setiap kejadian.Tidak perlu fikir susah-susah, cukup perhatikan keadaan diri kita, seorang manusia, yang diciptakan dengan sebaik-baik penciptaan.Masih terlalu banyak pertanyaan tentang penciptaan manusia yang belum mampu dirungkaikan oleh sesiapa pun.
Pengetahuan manusia, amatlah terbatas.Ibaratnya, kita celupkan jari kita ke dalam lautan, begitu ceteklah ilmu kita dibandingkan dengan Pencipta kita, Allah swt.

*Lap air mata*

Jadi, apakah misteri kehilangan pesawat MH370 itu di luar pengetahuan Allah?Sesekali tidak! Dan tentu ada hikmahnya mengapa perkara ini ditakdirkan oleh Allah.Segalanya terletak pada diri kita, sama ada mahu mencari hikmahnya atau sekadar mahu membiarkan perkarai ni ibarat angin yang lalu sepoi-sepoi bahasa.
Nah, masih mahu membiarkan diri terus alpa dan terleka?
Tok tampar macam buaya baru tahu!                  



-syQic-
Medical University of Warsaw


Apr 2, 2014

Continuation of preHO...


Apr 1, 2014

April Fool



‘He, who permits himself to tell a lie once, finds it much easier to do it a second or third time, till at length, it becomes habitual’ –Thomas Jefferson’

Since, it’s April fool’s Day, let’s talk about joking shall we.
No, I’m not going to preach you.
And no, I’m not someone with zero sense of humor,
Nor am I a perfect human being,
But recently, I came across something, which made me go ‘ouch’ dalam hati, so I’d like to share some of it with all of you.

Joking in Islam 101

1)  It’s a no, no, making fun of Allah, Islam, His Messenger, or verses of the Quran.

 Allah says:“If you ask them, they declare: ‘We were only talking idly and joking.’ Say: ‘Was it at Allah, and His verses and His Messenger that you were mocking? ’Make no excuse; you disbelieved after you had believed” (Surah al-Tawbah 9:65-66)
2)  No lying!

Someone asked Rasulullah (SAW)): “Do you joke with us?” Rasulullah (SAW) replied: “I do, but I only say that which is true” (Al-Bukhari, Tirmidhi)

Rasulullah (SAW) said, “Woe to the one who speaks and tells a lie in order to make the people laugh at it. Woe to him. Then again, woe to him.” (Al-Tirmidhi)

3) Don’t joke around someone’s misfortune.


Rasulullah (SAW) said, “Do not express malicious joy towards your brother’s misfortune, for Allah may have mercy on him and you may be stricken by the thing you made fun of.” (Al-Tirmidhi)



4) Make sure it is during an appropriate time/person/place.

In gatherings, a joke or two, might lighten up the mood, however, during a funeral for example, it just doesn’t seem right to laugh out loud when people are grieving. Be considerate to the people around you, please.

And it’s not right to pull a prank on a complete stranger. You don’t know him or what he’s been through. Plus, you don’t know his medical condition. It could be that you scare someone random and he dies from heart attack. What will you do then?


5) Mind your words

Joking does not mean it’s okay to swear or curse at someone. And when you prank someone, it’s highly probable you might end up getting cursed at as well.

6) Laughter is the best medicine, people say, BUT excessive laughing is rather toxic. Excessive joking included.

Among our friends, there’s always at least this one person who jokes a lot, so we call him/her, ‘The Joker’. Sadly, because that particular person tends to do it a lot, we can’t take him/her seriously anymore to the extent that even when they are telling the truth, we shrug it off as lies. Sad but true story.

7) Beware of backbiting

E.g.: ‘Mina’s so fat; I doubt she’ll fit that dress. Just joking’
Talking about other people in their absence, especially if you know that if they were to hear it, they’d be upset, EVEN IF IT’S JUST A JOKE is considered backbiting.

8) Don’t overdo it

I remember the time I was in high school when the seniors pulled a prank on someone among them. What was supposed to create laughter ended up in yelps of pain, as the ‘victim’ needed stitches on her eyebrows afterwards.
The moral of the story is don’t joke around and make someone experience misfortunes just because you’re too preoccupied in being the ‘cool’ one responsible for generating laughter.

Believe it or not, the prophet Muhammad did joke around too. He was someone with a sense of humor, just like the rest of us. But remember, there’s a way to joke too. And you laughing shouldn’t be in expense of someone’s mishap.

Hud_hud
Medical University of Warsaw




Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More